fbpx

Huur verhogen: wel of niet doen?

Huur verhogen: sommige verhuurders doen het jaarlijks trouw met de maximale huurverhoging, anderen zijn minder drastisch en verhogen de huur niet ieder jaar of zelfs nooit. 

Wanneer mag je huur verhogen?
Lag de kale huur bij aanvang van het huurcontract onder de huurliberalisatiegrens (in 2022 is dit €763), dan mag u vanaf 1 juli 2022 de huur verhogen met de maximale vastgestelde huurverhoging voor sociale huurwoningen. U dient hier echter wel rekening te houden met het inkomen van de bewoners: bij lage inkomens mag de huur niet zomaar verhoogd worden.

Lag de kale huur hoger dan dit bedrag, dan verhuurt u waarschijnlijk in de vrije sector en mag de huur verhoogd worden met de maximaal vastgestelde huurverhoging voor de vrije sector. Dit moet wel zijn opgenomen in het huurcontract. Als dit niet het geval is, mag u niet verhogen. Het inkomen van de huurders speelt hier geen rol.

 

Voordelen van het verhogen van de huur
Er is uiteraard een duidelijk voordeel van het verhogen van de huren: u krijgt als huurder meer geld binnen. Het volgende rekenvoorbeeld laat zien waarom het verhogen van de huur belangrijk is op lange termijn:

Rekenvoorbeeld: huur verhogen in de vrije sector

Op 1-1-2017 is de huur €1.000. Om het eenvoudig te houden, schetsen we twee scenario’s: (1) u verhoogt de huur jaarlijks met 3%; en (2) u verhoogt nooit de huur.

Als u de huur jaarlijks met 3% verhoogt, dan zal de huur in 2022 (5 jaar later) €1.000 * 1,03 ^5 = €1.159 bedragen. In 2037, 20 jaar later, bedraagt de huur dan €1.806 en groeit zo mee met de inflatie. 

Als u de huren niet verhoogt, is de huur simpelweg in 2037 nog altijd €1.000; een flink verschil!

Maar dit is niet alles. Tegen de tijd dat u wilt verkopen, stel dat dit in 2032 is, en de woning is nog steeds verhuurd voor €1.000 (wat tegen die tijd veel minder waard is dan €1.000 nu), verhuurd u uw woning sterk onder marktconform. De huurder heeft dan ook de neiging om hier lang in te blijven zitten, omdat het simpelweg een goede deal is. U dient dan uw woning verhuurd te verkopen met een lage huur, wat stukken minder aantrekkelijk is dan de woning leeg verkopen of de woning verkopen met een goede huur. 

Waarom zou u de huur dan niet verhogen?
De consensus is dat mensen die huren vaak minder geld overhouden dan mensen met een koophuis. Zo stelt de Rabobank dat ‘Huurders vaker in geldnood zitten dan kopers’ (september 2021), veroorzaakt door diverse factoren. Hoewel u uiteraard hierin vrij bent, adviseren we wel om te kijken naar de persoonlijke situatie van de huurder(s). Echter, los van het morele bezwaar om de huren niet te verhogen, kan het ook de relatie met de huurder verslechteren als u continu de huur verhoogt en kan het er voor zorgen dat huurders sneller de huur opzeggen als ze elders stukken goedkoper kunnen huren.

Ook kunt u voor een middenweg kiezen: de huren met bijvoorbeeld slechts 2% te verhogen in plaats van 3%, of voor dit geld ervoor te zorgen dat de woning verbeterd of verduurzaamd wordt, zodat de huurder(s) minder kwijt is/zijn aan nutsvoorzieningen. 

Wenst u uw woning niet in 2037, maar nu al te verkopen, dan kunt u ten alle tijde vrijblijvend een bod bij ons opvragen.