fbpx

Taxatiewaarde woning in verhuurde staat

Dat de waarde van een woning in verhuurde staat afwijkt van een leegstaande woning is waarschijnlijk niets nieuws. Echter is de taxatiewaarde niet (altijd) gelijk aan de marktwaarde.

  • De taxatiewaarde volgens de belastingdienst;
  • De taxatiewaarde voor het vestigingen van een hypotheek;
  • De taxatiewaarde als marktwaarde in onverhuurde staat.

1. De taxatiewaarde van een verhuurde woning volgens de belastingdienst

De taxatiewaarde volgens de belastingdienst is van belang voor de belasting die wordt betaald over het pand in box 3. Net zoals spaargeld dient u belasting af te dragen over een verhuurde woning. Bij de taxatiewaarde van een verhuurde woning is de ratio van WOZ-waarde en jaarhuur van belang.

In 2021 geldt hiervoor: als de bruto jaarhuur meer dan 7% bedraagt van de WOZ-waarde van de woning, dan is de taxatiewaarde volgens de belastingdienst 85% van de WOZ-waarde.

Als er een huur uit het pand komt wat niet meer dan 3% is, wordt de woning ‘maar’ aangeslagen voor 56% (2021) van de WOZ-waarde. Zo kan het dus zijn dat een woning met een marktwaarde van 250.000 en een WOZ-waarde van 225.000, voor ‘slechts’ €126.000 wordt belast in box 3. De woning moet hiervoor echter wel op 1 januari van dat kalenderjaar zijn verhuurd.

Een overzicht van alle tarieven kan worden gevonden op de website van de belastingdienst.

2. De taxatiewaarde van een verhuurde woning voor het verkrijgen van een hypotheek

De taxatiewaarde voor het verkrijgen van een hypotheek is lastiger te bepalen, maar vaak gaan hypotheken uit als definitie hiervan wat de waarde is wat een andere belegger aan u zou betalen als de woning verhuurd is. In vele gevallen zijn hypotheekverstrekkers bereid om 70% van deze waarde te financieren. De overige 30% + de kosten koper zullen zelf gefinancierd moeten worden.

3. De taxatiewaarde als waarde in onverhuurde staat

De taxatiewaarde in onverhuurde staat is dan ook van ondergeschikt belang voor beleggers, omdat deze door zowel de belastingdienst als hypotheekverstrekkers niet gehanteerd wordt. Het enige wanneer dit reëel is, is als er met zekerheid gezegd kan worden dat huurders binnen afzienbare tijd de woning zullen verlaten en er geen plannen zijn om de woning opnieuw te verhuren. In dat geval zullen hypotheekverstrekker kijken naar de ‘normale’ taxatiewaarde en de belastingdienst zal uitgaan van de volledige WOZ-waarde.