fbpx

Een woning met huurders verkopen: hoe werkt dat nu precies?

Het zal geen geheim zijn: huurders in uw woning bemoeilijken de verkoop. Als u uw eigen woning verkoopt hebt u er namelijk belang bij dat uw eigen woning verkocht wordt en bent u daarom doorgaans vaker bereid om bepaalde inspanning te leveren. Huurders hebben deze stimulans niet, maar daarnaast zijn er nog een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. In dit artikel 4 zaken die afwijken van de verkoop van een ‘lege’ woning.

 

1. Huurders willen weten waar ze aan toe zijn

Ook al staat keurig in het kadaster vastgelegd dat u de eigenaar van de woning bent, het huurcontract geeft de bewoner een aantal rechten die u dient te respecteren. Een belangrijk recht van de huurders is dat hun huurcontract niet eindigt wordt als de woning verkocht wordt. Dit is iets wat bewoners vaak niet weten of ze verwachten simpelweg dat van dit recht misbruik gemaakt zal worden. Wij adviseren om bij verkoop de huurders hun rechten altijd schriftelijk te laten weten.  Dit wekt vertrouwen en kan het verkooptraject gemakkelijker maken, maar is tevens ook prettiger voor de huurders omdat ze weten waar ze aan toe zijn.

Een ander recht voor de huurder (of meer een plicht voor de verhuurder) is dat verhuurder nooit zonder toestemming (of een dringende geldige reden) binnen mag komen. Dit betekent dat er bij bezichtigingen duidelijke afspraken gemaakt dienen te worden, wat meer afstemming vergt dan bij de verkoop van een ‘lege’ woning.

 

2. Huurders hebben weinig baat bij verkoop

Waar u bij de verkoop van uw eigen woning hoogstwaarschijnlijk uw woning volledig aan kant maakt voor zowel fotografie als bezichtigingen om zo de beste prijs te vangen, ontbreekt deze prikkel voor huurders. Uiteraard kunt u wel vragen om de woning aan kant te maken, maar hier hoeft geen gehoor aan gegeven te worden. In het laatste geval kunt u zelf aanbieden te helpen bij het opruimen dan wel verkoopklaar maken van de woning.

Ten opzichte van een ‘lege’ woning is het is echter gebruikelijke om foto’s van mindere kwaliteit te hebben. Kopers kopen vaker met het verstand en minder met emotie, zoals dit bij reguliere woning doorgaans gebeurt. We adviseren wel altijd om de woning zo opgeruimd mogelijk te laten zijn voor fotografie of bezichtiging, maar het is minder van invloed dan u wellicht zou verwachten.

 

3. Overbieden is minder gebruikelijk

Waar bij lege woningen de laatste tijd vaak 20% wordt overboden, is dit bij verhuurde woningen een stuk minder gebruikelijk. Enerzijds omdat de verkoop anders geschiedt, bij reguliere woningen is het namelijk veel vaker het geval dat de woning met zekerheid verkocht gaat worden, maar het is nog niet zeker voor welk bedrag. Als zich niemand meldt voor de woning, zal de prijs dalen, totdat wel iemand zich meldt. De verkopende partij concurreert dus feitelijk ook mee: is de prijs te laag, blijft de woning te koop staan of houdt de verkopende partij de woning zelf in bezit. Anderzijds zijn er vaak bij verhuurde woningen slechts enkele geïnteresseerden tegelijk – waar bij lege woningen soms wel 30 kijkers komen, is dit (om overlast lager te houden voor huurders) vaak veel minder. Daarom wordt er minder vaak een prijs vermeld die veel lager is dan de verwachte opbrengstprijs, zoals bij lege woningen wel gebeurt.

 

4. De waarde is aanzienlijk anders

De waarde van verhuurde woningen is aanzienlijk anders dan vergelijkbare woningen in leegstaat. De mogelijkheden zijn namelijk simpelweg anders (en zeker met de komst van de zelfbewoningsplicht) wordt leeg en verhuurd vastgoed door een compleet andere doelgroep aangekocht, die er beide met een andere bril naar kijken. Beleggers kijken veel rationeler naar woningen en kijken wat het verwachte rendement is, terwijl reguliere woningkopers zelf in de woning zullen gaan woning en veel meer naar dergelijke aspecten kijken.

 

Let dus op deze zaken wanneer u een woning wilt verkopen! Bent u op zoek naar verkoopbegeleiding voor uw woning, kunt u hier altijd een waardebepaling aanvragen. We benaderen u dan zo spoedig mogelijk!