fbpx

De huidige rente voor woningbeleggers

De rente voor woningbeleggers stijgt, maar hoe erg is dat? Dat zoeken we graag voor u uit aan de hand van een voorbeeld.

Rendement met 4% rente
Stel: u wilt een woning met een huur van €1300 per maand aankopen met een waarde van €260.000 met 10% aankoopkosten. Totale koopsom €286.000. De website van Domivest leert dan dat u met een LTV (Loan-to-Value) van 50% momenteel een rente voor verhuurde woningen betaalt van 4%. De overige 60% (in totaal betaalt u 110% van de woningwaarde) dient u zelf te financieren. De jaarlijkse cashflow bedraagt dan bruto €15.600. Laat hier nu nog eens €3.000 afgaan voor VvE, gemeentelijke lasten en onderhoud en de rente van €5.200 en u houdt onderaan de streep €7.400 over. Uw geïnvesteerde vermogen van €156.000 levert u dan een nettorendement van 4,7% op. 

Rendement met 5% rente
Bij een stijging van 1% is de som exact hetzelfde, maar u hebt nog €1300 extra rentekosten per maand. U houdt €6.100 over, een rendement van slechts 3,9%. 

Rente hoger dan rendement
Een gemiddeld NAR op een woning ligt momenteel zo rond de 4,5 – 5,5%. Naarmate de rente hoger komt de liggen dan dit rendement, zal het aankopen van een woning met vreemd vermogen niet meer interessant zijn voor veel woningbeleggers en zullen prijzen van verhuurde woningen dus dalen of rendementen moeten stijgen.

Een open deur, maar het hebben van eigen geld wordt steeds belangrijker bij het aanschaffen van een woning omdat vreemd vermogen steeds duurder wordt. En omdat een hogere rente en de waarde van uw woning een negatief verband tonen, zullen woningen vermoedelijk een lichte waardedaling (of in ieder geval een afnemende waardestijging) vertonen bij doorstijgende rente.  

Is dit het moment om uw woning dan te verkopen?
Dat ligt eraan. Vermoedelijk heeft u te maken met vaste rente of geen rente. Heeft u variabele rente of wilt u binnen enkele jaren uw geld liquide maken? Dan adviseren we u om de woning te verkopen. Het lijkt er namelijk niet op dat de rente zal gaan dalen. Sterker nog, de rente is momenteel eigenlijk nog altijd historisch laag (in 1980 was de hypotheekrente 12%  en het is niet ondenkbaar dat de rente nu  verder doorstijgt.

Vul in dat geval dit formulier in en u ontvangt een vrijblijvend bod.