fbpx

Case study: hoe we deze illegaal onderverhuurde woning verkochten

Bij de verkoop van verhuurde woningen kom je (vaker wel dan niet) unieke verhalen tegen. Zo ook deze illegaal onderverhuurde woning in Schiedam-West.

De woning was eigendom van een echtpaar die dachten hun pensioen te hadden veiliggesteld door een woning aan te kopen en deze te verhuren. Echter was er al geruime tijd geen fatsoenlijk contact meer mogelijk met de verhuurder, en deden veel problemen zich voor. De huur werd herhaaldelijk te laat en onvolledig overgemaakt en hoewel verhuurders recht hebben om de woning te betreden na kennisgeving, werd dergelijke verzoeken continu afgewimpeld. 

De situatie zorgde ervoor dat het echtpaar zorgen had over de staat van de woning en of er zich eventueel illegale praktijken voltrokken. Na inspectie van VerkoopVerhuurdeWoning.nl hebben we ontdekt dat het appartement volledig was gestript; er waren met afscheidingswanden meerdere ‘kamers’ in de woning gecreëerd en dat de woning totaal niet werd schoongemaakt dan wel klein onderhoud werd gepleegd, waardoor de woning in erbarmelijke staat verkeerde. 

De portiekflat werd kamergewijs verhuurd aan zes arbeidsmigranten uit Oost-Europa, en dat terwijl de totale oppervlakte slechts ca. 80 m² betrof. Tevens was er op amateuristische wijze een extra keukenblok geplaatst, waardoor er een lekkage is opgetreden door slecht aangelegde leidingen. Hierdoor is in de woning schimmelvorming ontstaan.

De oplossing
We concludeerden daarmee direct dat de woning op de markt voor een prijs te verkopen was die lager was dan de hypotheek die erop gevestigd was. Tevens had de woning door de situatie waarschijnlijk door geen geldverstrekker gefinancierd worden en moesten dus op zoek naar een andere oplossing.

Het echtpaar had kenbaar gemaakt zo snel mogelijk van de woning af te willen. De woning is toen gekocht door een investeerder die gespecialiseerd was in vastgoedrecht, welke de woning heeft ‘leeg’geprocedeerd. Deze jurist zag door zijn achtergrond dus mogelijkheden, terwijl een ‘reguliere’ belegger liever dergelijke problemen vermijdt.

Het huurcontract dat was gevestigd op de woning is dus ontbonden.  De huurder, die feitelijk fungeerde als tussenpersoon, heeft een schadevergoeding moeten betalen aan de zes bewoners van de woning. 

Zo heeft het echtpaar een ogenschijnlijk onverkoopbare woning zeer snel verkocht waardoor ze verlost waren van de stressvolle situatie. Met de opbrengst konden zij hier hun hypotheek ruimschoots mee aflossen, en de jurist in kwestie heeft door zijn expertise de woning leeg weten te krijgen. Vervolgens is de woning verkocht aan starters.

Heeft u nu ook problemen met uw verhuurde woning? Wij onderzoeken graag voor u de mogelijkheden