Een veelgehoorde vraag is waar de waarde van een verhuurde woning op wordt gebaseerd. En nee, de waarde van een verhuurde woning is niet hetzelfde als de waarde van een ‘lege’ woning. En dat heeft enorm veel oorzaken. Hier 4 zaken die de waarde van een verhuurde woning beïnvloeden.
1. Het huurcontract
Het huurcontract is uiteraard de belangrijkste reden: zoals u ongetwijfeld weet genieten huurders in Nederland huurbescherming, wat betekent dat huurders niet zomaar uit de woning gezet mogen worden.
Als het huurcontract dus voor onbepaalde tijd is, ben je beperkter om met de woning te doen wat je zou willen, waardoor de woning dus lager komt te liggen.
2. De huurprijs van een verhuurde woning
Als de huidige huurprijs ver onder een gangbare prijs ligt in een bepaalde regio, heeft dit negatieve consequenties voor de waarde van een verhuurde woning. De huur mag namelijk niet zomaar onbeperkt worden verhoogd. Andersom heeft een zeer hoge huur een positief effect op de waarde van de woning.
3. De staat van een verhuurde woning
De staat is hierbij ook van belang – maar anders dan bij onverhuurd vastgoed. Bij onverhuurde woningen weegt de esthetische staat meer mee dan de praktische staat van de woning. Een lekkage is daarbij dus veel drukkender op de waarde van een huis dan een badkamer met een ouderwets uiterlijk die wel gewoon goed werkt.
Een lekkage móet immers verholpen worden om erger te voorkomen, terwijl een ouderwetse badkamer nog jaren zou kunnen blijven zitten en soms zelfs beter is dan een volledig nieuwe sanitairvoorziening.
4. Marktwaarde in onverhuurde staat
De marktwaarde in onverhuurde staat is wel van belang voor de waarde van de woning. Daarbij geldt dat hoe permanenter het karakter van het huurcontract, hoe minder duidelijk de link is tussen de waarde in onverhuurde en verhuurde staat. Immers, een woning met een aflopend tijdelijk huurcontract kan later gewoon weer worden bewoond door kopers.