Heeft u momenteel een woning met energielabel E, F of G? Als het aan Hugo de Jonge ligt, mag u uw woning dan in 2030 niet meer verhuren. Dit is onderdeel van de nieuwe verduurzamingsplannen die vorige week zijn gepresenteerd. Maar wat betekent dit voor u als belegger?
Zeker als u een vrijstaande woning hebt of een groot huis met een laag energielabel kan het nog wel eens een dure aangelegenheid worden om uw woning te voorzien van minstens energielabel D, waarbij €30.000 niet ondenkbaar is bij het toepassen van dak- en gevelisolatie, HR+++-glas, spouwmuurisolatie, een warmtepomp en zonnepanelen.
Normaliter is het zo dat een huurverhoging mag worden doorgevoerd na het verbeteren van uw woning. Het is echter nog maar de vraag of dit tegen die tijd nog steeds geldt, omdat het een verplichting is. Een huurder moet namelijk altijd akkoord gaan met verduurzaming en de navenante huurverhoging. Nu hebt u nog ruimschoots de tijd om het hierover te hebben met uw huurder.
2030 lijkt ver weg, maar indien de regel daadwerkelijk wordt doorgevoerd, is ons advies om al tijdig te beginnen met verduurzaming. Zo kunt u hier dus waarschijnlijk een huurverhoging tegenover zetten, want u maakt immers kosten waar de huurder profijt van heeft in de vorm van een lagere energierekening. Als u wacht tot 2029 zou het tot gevolg kunnen hebben dat naast dat u wellicht geen huurverhoging kunt doorvoeren, de prijzen voor verduurzaming stukken hoger liggen door de piek in de vraag.
Hoe dit plan er concreet uit komt te zien is nog niet duidelijk. We houden u graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.
Liever uw woning verkopen?