fbpx

Waarom de woningmarkt geen vrije markt meer is

Voormalig coronaminister Hugo De Jonge heeft zich op de huizenmarkt gestort. In een poging om huurders te beschermen die zich genoodzaakt te voelen om een bezemkast te huren voor €1.500+, wil hij de middenhuur reguleren c.q. aan banden leggen. Daarnaast heeft de overheid nog veel meer maatregelen aangekondigd, zoals de WOZ-cap en een hogere overdrachtsbelasting van 9%. Maar wie profiteert hier nu van? Voor het geval u niet verder wil lezen, beginnen we met een conclusie: op de planeet na profiteert er helemaal niemand. 

Hoe zit dat?
Voor een woningmarkt dienen initiatieven die de woningvoorraad vergroten gepromoot worden en dit lijkt Hugo niet te begrijpen. Hoewel het inderdaad een probleem is dat starters met hun bijbehorende startsalaris— in de randstad vaak al gauw zo’n €900 kwijt zijn voor een eenvoudige studio van 30 m² en daarmee slecht kunnen sparen voor een woning, zal een dergelijke maatregel onrust veroorzaken. En dat is nu net wat een woningmarkt niet kan gebruiken. 

Zeggen dat huurders profiteren van deze lagere huur is net zoiets als zeggen dat je welzijn verbetert door tabak. Op korte termijn: wellicht, want het neemt stress weg. Op lange termijn: dat hoeven we je niet uit te leggen. Zo ook met de regulering van de middenhuur, dergelijke maatregelen jagen projectontwikkelaars weg, doet de nieuwbouw stokken en daarmee wordt het op termijn veel lastiger om een woning te kunnen kopen, ook al wordt hun huur met €150 per maand verlaagd.

Al lang geen vrije markt meer
Het idee is dat de woningmarkt een vrije markt is en dat deze als vrije markt niet functioneert,  en dat daarom te pas en te onpas mag worden ingegrepen. De realiteit is dat de woningmarkt dus geen vrije markt meer is. 

Twee feiten over de woningmarkt en huishoudens:

  • In 1961 bestond een gemiddeld huishouden uit ongeveer 3,6 personen, tegenwoordig is dat 2,14 personen.
  • De gemiddelde woonruimte per inwoner is 65 m², in Duitsland is dit slechts 47 m².

Als het op vierkante meters aankomt is er dus kennelijk geen woningprobleem, of deze zou bij de oosterburen in ieder geval vele malen groter moeten zijn. Maar het beleid zorgt ervoor dat er erg inefficiënt met vierkante meters worden omgegaan: splitsen wordt moeilijk gemaakt, nieuwbouw mag vaak niet door milieubeperkingen, nieuwbouwprojecten moeten altijd bestaan uit een aantal betaalbare woningen (waar vaak geen rendement op wordt gerealiseerd). Allemaal vergeefse pogingen van de overheid die ertoe leiden dat de woningmarkt dus  geen vrije markt meer is. En laat nu net dit gedeelte van de vrije markt nodig zijn om meer woningen/woonruimte te realiseren. En daarmee houdt Den Haag het beeld in stand dat winst maken op een verhuurde woning als immoreel wordt gezien. Echter staat in dezelfde rapport waarin deze plannen zijn gepresenteerd:

 „Als investeerders niet meer bereid zijn om te investeren, zal er op de lange termijn weinig aanbod aan middenhuurwoningen zijn, waardoor veel middeninkomens nog steeds geen passende woning kunnen vinden.”

 

 

De woningmarkt is dus nog altijd sterk afhankelijk is van particuliere woningverhuurders, maar tegenstrijdig genoeg lijkt hij er alles aan doen om ook de niet-huisjesmelkende particuliere woningverhuurder zo snel mogelijk weg te jagen van de verhuurmarkt. En zo is de cirkel rond, want als het aan Den Haag ligt komt er dus geen woonruimte bij. Zo wordt misschien het milieu ontzien, maar het is immoreel om de rekening voor de klimaatproblematiek volledig te worden neergelegd bij starters op de woningmarkt.

 

Pensioenfondsen
Bijkomend probleem is ook dat mensen met een woning in het middensegment vaak onbewust ook zelf investeren in deze woningen doordat er een aanvullend pensioen opgebouwd wordt via een pensioenfonds. Dit plan van Hugo de Jonge verslechtert dus ook de positie van pensioenfondsen en daarmee indirect van de starter op de woningmarkt die iedere maand pensioen afdraagt.

De dans ontspringen
Terug naar het probleem: vanaf 2023 wordt de overdrachtsbelasting 9% en later zullen waarschijnlijk de middenhuren gereguleerd worden. Er is nog veel onduidelijk over dit plan, maar mocht u de dans sowieso willen ontspringen, dan kan het slim zijn om uw woning nu al te verkopen. Vraag dan direct een bod aan op uw woning!