fbpx

Uw woning verhuren? De juiste hypotheek voorkomt problemen!

Als u niet goed voorbereid bent als u gaat beleggen in vastgoed kunt u zich in een wespennest begeven en lelijk gestoken worden. Zorg daarom altijd goed voor de juiste vergunningen, licht uw huurders goed door en regel de juiste hypotheek. Doet u dit niet, kan dat grote consequenties hebben. Heeft u wel de juiste hypotheek?

 

Verschil tussen hypotheken

Er zijn uiteraard meerdere soorten hypotheken, maar in dit geval wordt eigenlijk onderscheid gemaakt tussen twee varianten:

Reguliere hypotheek

Allereerst zijn er uiteraard ‘normale’ hypotheken. Als er over ‘de hypotheekrente’ gesproken wordt, wordt er altijd uitgegaan van dit type hypotheken. Deze hypotheken staan doorgaans niet toe dat u de woning verhuurt. U moet dus zelf in de woning wonen en de woning mag geen tweede woning zijn. De rente van deze hypotheek is (als er aan de voorwaarden wordt voldaan) aftrekbaar.

Verhuurhypotheek

Verhuurhypotheken zijn hypotheken waarbij het wordt toegestaan om de woning te verhuren. De rente ligt daarbij vaak ca. 2% hoger dan bij normale hypotheken, al verschilt dit als u bijvoorbeeld een zeer lage (of juist hoge) Loan-to-Value (LTV) heeft. 

Uitzonderingen

Als u een woning verhuurt, dient u dus een hypotheek te hebben die bestemd is voor de verhuur van woningen. Heeft u deze niet, dan kan de bank of geldverstrekker u hoge boetes van wel tienduizenden euro’s opleggen of zelfs overgaan tot beslaglegging op uw woning. Er zijn echter wel uitzonderingen.

Uitzondering 1: leegstandswet of emigratie

U mag uw woning wel verhuren met een reguliere hypotheek op basis van de leegstandswet. U kunt uw woning tijdelijk verhuren als deze bijvoorbeeld leegstaat in verband met een verhuizing. Er is dan namelijk geen sprake van huurbescherming en de huur heeft per definitie een tijdelijk karakter. Ook bij tijdelijke emigratie mag u uw woning verhuren zonder huurbescherming en dus met een reguliere hypotheek. In alle overige gevallen: zorg voor een verhuurhypotheek en voorkom hoge boetes! 

Uitzondering 2: het onderpand is uw eigen woning

U kunt uiteraard ook uw verhuurde woning hebben gefinancierd met de overwaarde van uw eigen woning. U heeft dan een extra hypotheek afgesloten op uw eigen woning en zo de verhuurde woning aangekocht. Omdat in dit geval uw eigen woning het onderpand is, mag u met de overwaarde doen wat u wil; dus ook uw verhuurde woning financieren.

 

Wat als ik niet de juiste hypotheek heb?

In dat geval kunt u een aantal dingen doen:

  • Uw eigen woning gedeeltelijk als onderpand inbrengen;
  • Uw hypotheek oversluiten naar een verhuurhypotheek daarmee een hogere rente aanvaarden;
  • Uw verhuurde woning verkopen en met de opbrengst uw hypotheek afbetalen.

Door de huidige rentestand zijn echter opties 1 en 2 niet zo aantrekkelijk, maar we kunnen u hiermee wel van dienst zijn. Maar zoals u van ons gewend bent: als u voor de laatste optie kiest helpen we u graag met het verkopen van uw woning.