fbpx

Puntenstelsel op de schop: valt uw woning nog wel in de vrije sector?

Per 1-5-2022 zal de WOZ-cap worden ingevoerd. Kort gezegd betekent dit dat als uw woning in de vrije sector verhuurd is, de woning in bepaalde gevallen een sociale huurwoning kan worden als uw WOZ-waarde relatief hoog ligt. Het kan dan zomaar betekenen dat woningen die voorheen in de vrije sector vielen en verhuurd worden voor €1.200 per maand, in het nieuwe stelsel maximaal €760 per maand opleveren.  

“Het kan dan zomaar betekenen dat woningen die voorheen in de vrije sector vielen en verhuurd worden voor €1.200 per maand, in het nieuwe stelsel maximaal €760 per maand opleveren. “

Hoe werkt deze WOZ-cap?
Per 1-5-2022 zal de WOZ-waarde nog maar maximaal 33% van de punten uit mogen maken. Aan de hand van een voorbeeld: uw woning heeft momenteel 150 punten, waarvan de WOZ-waarde goed is voor 60 punten. De overige 90 punten worden bepaald door staat van onderhoud, grootte, energielabel, etc.

De WOZ mag per 1 mei maximaal de helft van de 90 punten bedragen, dus ook al is de WOZ bijvoorbeeld €500.000, dan is het aantal punten van de WOZ gemaximeerd op 45 punten. De woning komt dan uit op 135 punten, wat betekent dat de woning niet meer in de vrije sector valt.

Bereken zelf uw ‘nieuwe’ punten

  • Via de site huurcommissie.nl kunt u uw punten uitrekenen. U kunt hier uitgaan van de huidige situatie. 
  • Deel vervolgens het totale aantal punten voortkomend uit de WOZ en de overige punten uit elkaar. Dit kan bijvoorbeeld 55 WOZ-punten + 100 overige punten = 155 punten zijn.
  • De WOZ-punten mogen niet meer zijn dan de helft van de overige punten zijn. In dit geval is dit dus maximaal 50, en heeft u dus 5 punten minder. 

Wat moet ik doen als verhuurder/eigenaar?
Gevallen waarbij woningen ineens in de sociale sector zal vallen, zullen zich voornamelijk voordoen in gemeentes als Amsterdam en Utrecht, omdat hier de WOZ-waarde het hoogst is. 

  • Als u een woning hebt die door de regeling ineens in de sociale sector beland, is het het eenvoudigst om de huurder zo lang mogelijk aan u te binden. De WOZ-cap is namelijk niet van kracht op bestaande huurcontracten of verlengingen hiervan.
  • Als de huurder toch dreigt te vertrekken, is het zinvol om te investeren in een hoger energielabel, zeker als uw energielabel momenteel niet hoger is dan een E-label.
  • Indien u slechts 1 of 2 punten tekort komt, is er een aantal manieren zoals het verlengen van het aanrechtblad of het plaatsen van een luxe kraan al voldoende om de woning in de vrije sector te behouden. 
  • In het geval dat uw WOZ dermate hoog is dat u bijv. 20 punten inlevert en nauwelijks in de vrije sector kunt komen, dan bent u dus verplicht om bij het ingaan van een nieuw huurcontract uw huur te maximeren op de dan geldende sociale huurgrens, wat dus zo’n 760-780 euro zal zijn. 

Er zijn echter nogal wat uitzonderingen en eigenaardigheden in deze regeling, omdat de WOZ-cap vrij snel is doorgevoerd en beperkt is doordacht en niet volledig is uitgewerkt. U kunt u altijd even contact met ons opnemen om te kijken wat het beste is in uw situatie. Ook kunt u uiteraard deze gehele situatie ontlopen door uw woning te verkopen. U kunt in dat geval altijd vrijblijvend een bod aanvragen.