fbpx

Dit is er op Prinsjesdag bekend gemaakt op vastgoedgebied

Vorige week was het Prinsjesdag, waarbij er met name voor vastgoedbeleggers veel te gebeuren stond. In deze blog een aantal zaken waarop te letten als u een verhuurde woning hebt.

1. Verhogen tarief overdrachtsbelasting naar 10,4%

Allereerst is op Prinsjesdag bekend gemaakt dat de overdrachtsbelasting op verhuurd vastgoed zal stijgen. Momenteel is de overdrachtsbelasting 8%, deze overdrachtsbelasting zal naar 10,4% gaan. Dit betekent dat over een gemiddelde woning van ca. €250.000 de overdracht met 2,4% ofwel met €6.000 zal stijgen, en dit zal invloed hebben op de marktprijzen.

2. Afbouw belastingvoordeel WOZ-waarde in verhuurde staat

Tot op heden is het zo dat als de woning verhuurd is, de woning voor een percentage van de WOZ-waarde wordt aangeslagen op bezit. Zo wordt een verhuurde woning voor maximaal 85% van de WOZ-waarde aangeslagen om uw vermogen te berekenen. Bij extreem lage huren (tot 1% van de WOZ-waarde), is dit zelfs slechts 45%. Waar de percentages nu dus variëren van 45% tot 85%, zal dit in het nieuwe stelsel 72% tot 96% zijn. Zo wordt uw vermogen dus hoger, en dit treft u voornamelijk als de huur extreem laag is. 

3. Box 3 onder de loep: werkelijk i.p.v. fictief rendement
Geen regel die op Prinsjesdag werd aangekondigd, maar wel een belangrijke wijziging: omdat de belasting zoals deze geheven werd in Box 3 in strijd was met het Europese recht, moest deze worden aangepast. Hier zal gekeken worden naar werkelijk rendement in plaats. Deze regeling zal ingaan per 2026, tot die tijd is er sprake van een overbruggingsregeling. Dit is dus wel iets om in de gaten te houden.

4. Een prijsplafond voor energie
Er is een prijsplafond voor aangekondigd waarvan we de gevolgen per 1 november 2022 van zullen merken. Dit is een opsteker voor zowel u als uw huurders, want dit betekent dat de kans op wanbetaling door financiële problemen vermindert. Dit wordt weliswaar begrensd; boven een bepaald verbruik zullen de huidige marktprijzen blijven gelden. Vermoedelijk zullen de prijzen die gehanteerd worden de ‘vooroorlogse’ tarieven zijn van €1,50 per m³ en €0,70 per kWh, met een maximum van 1.200 m³ en 2.400 kWh. Zo komt een gemiddeld huishouden uit op een energierekening van €290 p/m.

Welke gevolgen heeft dit?

Deze aankondigingen hebben met name twee nadelen voor woningbeleggers: een hogere overdrachtsbelasting die in 2023 betekent een lagere waarde van uw woning. De belastingvoordelen voor privé zullen namelijk grotendeels komen te vervallen. Het nadeel hiervan is dat als u uw woning wilt onderbrengen in een BV, u voor de overdracht van uw woning van privé naar zakelijk overdrachtsbelasting dient te betalen over de woning. Indien u overwoog uw woning te verkopen, dan kunt u dat daarom het beste voor 2022 doen.

Wilt u weten wat uw woning waard is? Dat kan altijd. Door de vele aanvragen kan het iets langer duren dan gebruikelijk.