fbpx

Prinsjesdag 2022 & vastgoed: dit wordt er verwacht

Derde dinsdag van september: Prinsjesdag. Een spannende dag voor veel vastgoedbeleggers, omdat er hevig gespeculeerd is over diverse maatregelen die trachten de woningmarkt verder te reguleren. Maar wat is er nu precies aangekondigd tijdens Prinsjesdag? Je leest het in dit artikel.

1. Verhogen tarief overdrachtsbelasting naar 10,1%

Allereerst is op Prinsjesdag bekend gemaakt dat de overdrachtsbelasting op verhuurd vastgoed zal stijgen. Momenteel is de overdrachtsbelasting 8%, deze overdrachtsbelasting zal naar 10,1% gaan. Dit betekent dat over een gemiddelde woning van ca. €250.000 de overdracht met 2,1% ofwel met €5.250 zal stijgen, en dit zal invloed hebben op de marktprijzen.

2. Afbouw belastingvoordeel WOZ-waarde in verhuurde staat

Tot op heden is het zo dat als de woning verhuurd is, de woning voor een percentage van de WOZ-waarde wordt gerekend op bezit. Zo wordt een verhuurde woning voor maximaal 85% van de WOZ-waarde aangeslagen om uw vermogen te berekenen. Bij extreem lage huren (tot 1% van de WOZ-waarde), is dit zelfs slechts 45%. Waar de percentages nu dus variëren van 45% tot 85%, zal dit in het nieuwe stelsel 72% tot 96% zijn.

3. Box 3 onder de loep: werkelijk i.p.v. fictief rendement
Omdat de belasting zoals deze geheven werd in Box 3 in strijd was met het Europese recht, zal deze vragen om aanpassing. Hier zal gekeken worden naar werkelijk rendement in plaats. Deze regeling zal ingaan per 2025.

4. Een prijsplafond voor energie
Er is een prijsplafond voor aangekondigd waarvan we de gevolgen per 1 november dit jaar zullen merken. Dit is een opsteker voor zowel u als uw huurders, want dit betekent dat de kans op wanbetaling door financiële problemen vermindert. Dit wordt weliswaar wel begrensd; boven een bepaald verbruik zullen de huidige marktprijzen blijven gelden. Vermoedelijk zullen de prijzen die gehanteerd worden de ‘vooroorlogse’ tarieven zijn van €1,95 per m³ en €0,49 per kWh.

5. Welke gevolgen heeft dit? 
Deze aankondigingen hebben met name 2 nadelen voor woningbeleggers: een hogere overdrachtsbelasting betekent een lagere waarde van uw woning, en de verschuiving van belastingvoordelen maakt het stukken aantrekkelijker om uw woning in een BV onder te brengen. De belastingvoordelen voor privé zullen namelijk grotendeels komen te vervallen. Het nadeel hiervan is dat als u uw woning wilt onderbrengen in een BV, u voor de overdracht van uw woning van privé naar zakelijk overdrachtsbelasting dient te betalen over de woning.