fbpx

Let hier goed op als u een appartement hebt met VvE

Een Vereniging van Eigenaars: u ontkomt er niet aan als u een appartement hebt. Maar waar nu op te letten? Een ongezonde of onvoldoende voorbereide VvE kan u als koper of eigenaar van een appartement duur komen te staan. 

Is de VvE wel gezond?
Een VvE wordt als gezond beschouwd als er voldoende wordt gespaard om aan toekomstig onderhoud de kunnen voldoen. Als er maandelijks geld gespaard wordt, zal hiervan zowel het klein (glazen wassen, tuinonderhoud, etc.) als het groot onderhoud (schilderwerk, dakrenovatie) betaald moeten worden. Het lijkt leuk; een appartement waar je maandelijks slechts €50 als VvE moet betalen. De kans is dan wel groot dat er in de toekomst bij groot onderhoud wordt verplicht om extra bij te storten. En dit kan oplopen tot duizenden euro’s.

Heeft de VvE een MJOP?
Een VvE heeft doorgaans een MJOP, oftewel een meerjarenonderhoudsplan. Als dit plan niet in orde is, kan het zijn dat er geen rekening is gehouden met groot onderhoud. Bijkomend nadeel is dat als er geen MJOP is en er niet voldoende geld in kas is, het appartement moeilijker verkoopbaar is omdat de bank geen of minder krediet verstrekt aan eventuele kopers. En dit doet de waarde van uw appartement sterk dalen.

Welke kosten lopen via de VvE?
Het kan zijn dat er bepaalde kosten zijn meegenomen in de VvE. Een hoge bijdrage lijkt nadelig, maar als hier bijvoorbeeld nutsvoorzieningen, een goede opstalverzekering, water, kozijnen, verduurzaming, glasbewassing en onderhoud van liften bij inbegrepen zit, is het erg logisch dat de VvE-bijdrage kan oplopen tot zo’n €200 per maand. U krijgt dan voor dit hoge bedrag ook veel voor terug. Als u uw appartement verhuurt, kunt u een gedeelte hiervan doorbelasten aan uw huurders in de vorm van servicekosten.

Staat verduurzaming op de agenda?
Hoe lager het energielabel, hoe groter de kans dat er (meer) verduurzaamd zal gaan worden. En dat is dan uiteraard ook wenselijk om hoge energierekeningen in de toekomst te besparen. Is er echter hier niets van in het MJOP opgenomen en zijn er ook geen reserves in kas voor verduurzaming, dan kunnen net als de kosten voor onderhoud, de kosten voor verduurzaming hoog oplopen tot tientallen duizenden euro’s. Als u dit geld niet tot uw beschikking heeft, kan het daarom beter zijn uw (verhuurde) appartement te verkopen.

Heeft u een appartement met een (ongezonde) VvE en lijkt het u beter om dit te verkopen? Dat kan!